En vecka kvar till jul! Så här såg det ut när vi dukade upp julbordet i vårt förra hus för några år sedan. Jag är ett stort fan av tung och flottig julmat faktiskt, hur omodernt det än må låta…
Mina måsten på julbordet:
• Ägghalvor med majonäs, ägg och stenbitsrom.
• Prinskorv
• Köttbullar. Måste givetvis vara hemrullade och innehålla massor av vitlök, nötfärs (gärna viltfärs om det finns, kan vara gott att blanda i), gul lök, stark senap, svartpeppar, salt, kalvfond, ägg, ströbröd, osv.
• Julskinka. Marinerad med senap och nejlikor. Mamma gör den bäst och vi brukar smaka av den dan före dan hon och jag. Vi skär upp en skiva och lägger på en knäckemacka och dricker ett stort glas mjölk till.
• Tjocka revbensspjäll med honungsmarinad.
• Rödbetssallad (men jag gillar INTE när det är äpple i!)
• Edamerost
• Kallrökt lax
• Grönkål (enda grönsaken på mitt julbord!)
• Julmust
• Glögg (alkoholfri går bra, det är smaken jag vill åt!)
• Knäck
• Lussebullar
• Pepparkakor
Detta hoppar jag över:
• Sill (usch, kan inte begripa hur folk slevar i sig detta… Men smaken är som baken)
• Nubbe (tycker det är skitäckligt och på julen anser jag inte att man ska dricka alkohol överhuvudtaget eftersom det är barnens högtid och de ska inte behöva se oss vuxna packade. Jag kan ta ett glas vin eller glögg lite senare då de har lagt sig. Men inga nubbar till maten, no thanks)
• Janssons Frestelse. Men jag vill att det ska finnas ändå på julbordet eftersom det hör till! Men har lite svårt för smaken. Kan äta den om det inte är för mycket ansjovis i den, men då är det ju ingen RIKTIG Jansson…
• Paté
• Sylta
• Vörtbröd med russin. Känns meningslöst med bröd till julbord, man blir bara mätt på saker som inte är så viktiga enligt mig, haha – då går jag hellre och gnager på ett revbensspjäll!
• Ris á la Malta. Får lite Risifrutti på dagis-vibb av det.
• Ischoklad. Rätt gott, men smaken växer i munnen på mig – jag blir snabbt illamående.
Vilka är era måsten på julbordet? Berätta!