Annons


Våfflor på mitt sätt

Jag är ingen matsnobb men vissa halvfabrikat har jag svårt för. Som exempelvis våffelmix i påse. SÅ mkt godare att göra egen smet – old school style! Skulle egentligen ha packat upp kartongerna i kontoret idag men orkade faktiskt inte utan ställde mig och gjorde våfflor och plättar istället. Smeten funkar till båda. Vi är en stor familj (och mamma är på besök) så det här blir en megaladdning våfflor/plättar. Räcker till ca 8 personer. Går förstås utmärkt att halvera ingredienserna. Jag har tagit ett annat recept men gjort om det en del så detta är faktiskt mitt recept…

Annons

Detta behöver du:

  • 9 dl mjölk (standardmjölk)
  • 8 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 5 dl vispgrädde (4 dl vispas till servering, resterande 1 dl i smeten)
  • 250 g smör
  • 4 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • Blåbär (till servering – eller andra bär/sylt)

här gör du:

  • Smält smöret i kastrull och ställ undan för att svalna.
  • Separera äggvitorna och gulorna, vispa äggvitorna till hårt skum och ställ åt sidan i en skål.
  • Vispa 4 dl vispgrädde – men inte för hårt! Ställ undan i en skål.
  • Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en STOR bunke.
  • Häll i mjölken, lite i taget. Rör om ordentligt.
  • Häll i den ovispade decilitern grädde.
  • Tillsätt smöret under omrörning.
  • Häll i äggulorna, lite i taget.
  • Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten och rör om ordentligt. Smeten är tjock och svulstig i konsistensen.
  • Grädda i våffeljärn eller klicka ut små plättar i stekpanna. OBS! Tänk på att inte ha för hög värme i pannan. Plättarna ska bubbla lite och växa på höjden under gräddning. Våfflorna ska svalna på galler, inte direkt på plan yta för då blir de degiga.

Servera med vispad grädde och bär. Förslagsvis på ngt tjusigare än papptallrikar men nu är ju omständigheterna sådana för oss ett tag till…


  

(0)
()

Annons


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD