Annons


7 inrednings(o)vanor som får ditt hem att se mindre ut

Oavsett hur liten eller stor yta du har att bre ut dig på hemma, är det av stor vikt hur du inreder och utnyttjar ytorna. Många gör fel när de inreder och här är några av de vanligaste misstagen:

1. Du matchar allting. Att hitta gardiner, tapet, sängöverkast och kuddar i samma eller snarlika mönster och utförande kan verka charmigt vid första tanken. Men ögat blandar ihop allting till en enda klump vilket gör att man inte kan skilja sakerna åt och därmed ”krymper” rummet. Tips! ”Sabba” rytmen genom att slänga in en kudde i HELT fel färg eller material. Om du är förtjust i matchande inredning, välj då enbart väggar ELLER möbler, inte både- och.

Annons

2. Brist på förvaring. Om du måste låta saker stå framme för att det inte finns plats för dem i garderober, eller hyllor, eller skåp mm – så ger detta ett stökigt och trångt intryck. Göm undan sådant du inte behöver ha on display. Tips! Se till att sladdarna döljs under skrivbordet, låt inte papper och post ligga framme på skrivbordet, se till att barnen har lådor eller boxar att förvara sina leksaker och lego i – så att de kan städa undan det själv, låt inte hela skafferiet stå framme på köksbänken (bara charmigt i inredningsreportage med franska bistrokök men har aldrig funkat i praktiken med stekflott och sånt på, plus att du behöver arbetsytorna). Kläder och skor är också något du direkt behöver ta hand om förvaringsmässigt i ett hem annars blir det lätt kaos i både hallar, sovrum och badrum (tvättkorgar).

3 Överpyntat. När det står för mycket krimskrams framme och varenda decimeter av väggarna fylls av tavlor och hyllor och planscher och blomamplar och diplom, eller när hyllorna dignar av prydnadsföremål och annat som egentligen fyller någon funktion – ja, då skapas en ansträngd och överbelamrad känsla i rummet. Tips! Välj ett antal prydnadssaker som får stå framme, men bara under en viss säsong. Sedan byter du och då måste de gamla sakerna ner i kartong/ställas undan.

4. 3/4-delslängd på gardinerna. Gardiner som fladdrar lite ängsligt så där halvvägs ger intryck av ett lägre tak. Tips! Satsa på golvlånga gardiner istället.

5. För mycket möbler. De är helt enkelt i vägen, vilket både känns – och syns. Särskilt om du placerar dem framför fönster. Tips! Flytta möbler till andra rum i huset, där de kanske gör bättre nytta. En fåtölj i sovrummet exempelvis kan bli en mysig läshörna. Eller sälj/magasinera möbler du inte använder.

6. Dålig belysning. Har du bara en ljuskälla i rummet, exempelvis placerad i taket, så ger detta ett platt ljus i rummet som får det att upplevas mindre. Tips! Använd tre olika sorters lampor istället, i olika höjder, placerade på olika ställen i rummet, som skapar en tredimensionell känsla och djup.

7. Mörka färger på väggarna. Detta tycker jag personligen är rätt fint och skulle kunna ignorera rådet ifråga, eftersom vi har så pass stora rum i huset. Men mörka färger absorberar ljus och får rum att verka mindre än de är. Tips! Om du är sugen på en mörk nyans i hemmet, satsa då på EN vägg och låt resten av väggarna gå i ljusare färger.

1211933_original
Fantastisk inredning! Om du heter Tyrion Lannister…

Källa: Good Housekeeping

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD