Annons


Att bygga lantkök

 

Framme vid köksverkstan!

Framme vid köksverkstan!

Längst där inne, till vänster, står ett kök som påminner om det som vi har beställt.

Längst där inne, till vänster, står ett kök som påminner om det som vi har beställt.

Till ett sekelskifteshus blir det vackrast med ett lantkök tycker vi. Vi har haft alla möjliga typer av kök i tidigare boenden, svart högblankt, vitt och ultramodern, rött golv, svartvitrutigt golv (eller om det var gråvitt?), rostfritt och mosaik. Men de senaste åren har vi fallit för lantkökens äldre charm. I vårt förra hus hade vi ett fint lantkök av massivt trä från Kungsäter kök. Nu ska vi platsbygga ett kök med riktig snickarglädje, även det av massivt trä. Lindalsköket blir vår leverantör denna gång och vi har varit på besök hos killarna i snickeriverkstan på Värmdö. Väldigt spännande att se var produktionen startar! Det känns lite som att flyttas tillbaka i tiden. Man bara väntar på att Madicken ska jaga sin lillasyster i trapporna i verkstaden… Efter väldigt många om och men har vi bestämt oss för ett grått kök, med porslinsho. Knoppar och handtag av antikt silver/porslin och en blandare i äldre stil med antikbehandlat silver. Vi var först inne på att ha mässing i detaljerna på knoppar, blandare mm, men det visade sig vara stört omöjligt att få de vitvaror vi önskade (och som ryms i de mått vi spelar med) med mässingsdetaljer så vi fick släppa det spåret (tyvärr!). Ingen mosaik utan pärlspont. Samt en köksö där 3 personer kan sitta och äta frukost eller gäster som vill ta ett glas då de väntar på maten.

Annons

Köket är för oss det viktigaste rummet i hela huset, så vi lägger mycket tid och fokus på detaljerna här. Vi inser att det är en viktig investering och bör vara av god kvalitet eftersom vi sliter mycket på lådor, vitvaror, bänkskivor med mera. Och har man en gång unnat sig ett kök av massivt trä blir det en helt annan upplevelse jämfört med MDF-material.

Här nedan är lite inspirationsbilder som vi använt oss av för köket, men vi har väldigt bestämda åsikter om detaljer och egna önskemål om funktion och utförande. Ska bli spännande att få visa er resultatet runt jul!

Vita porslinsknoppar blir en fin kontrast mot det gråmålade trät.

Vita porslinsknoppar blir en fin kontrast mot det gråmålade trät.

Guld- eller mässingsdetaljer hade ju varit en dröm förstås...

Guld- eller mässingsdetaljer hade ju varit en dröm förstås…

Detta kök av Shaker-modell kommer från just Lindalsköket. Lägg märke till de rundade hörnen!

Detta kök av Shaker-modell kommer från just Lindalsköket. Lägg märke till de rundade hörnen!

Sakerna som står framme måste givetvis också kännas old school!

Sakerna som står framme måste givetvis också kännas old school!

Så här såg vårt förra kök ut (se nedan)!

Ljust och fräscht!

Ljust och fräscht!

Vi körde svart stenskiva i detta kök, nu satsar vi på ljus marmor.

Vi körde svart stenskiva i detta kök, nu satsar vi på ljus marmor.

lantligt kök 3

Fondtapet från Marimekko, bordet är köpt av en snickare i Småland. Stolarna är från Mio (tror jag), liksom lampan.

LÄS OCKSÅ

(0)
(1)

Annons

 • Susanne

  Gud, vilken dröm att få bestämma kök in i minsta detalj!

  • Charlotta Flinkenberg

   Ja, eller hur? Det är verkligen en lyx =) /Charlotta

 • Nesmil

  Wow! Vilka fantastiska kök!!

  • Charlotta Flinkenberg

   Hej Nesmil! Ja, det är ju något alldeles speciellt med den lantliga, rustika stilen. =) /Charlotta

 • Catti

  Synd att det inte blir guldkranar och handtag till ! Hade blivit väldigt fint mot det grå. Ska ni välja modern eller antik stil på ugn/spis och kyl osv ?

  • Charlotta Flinkenberg

   Jo, jag är också lite ledsen över detta, hade liksom en bild framför mig hur det kunde se ut… Vi vill väldigt gärna välja antik stil på ugn och spis då det passar lantköksstilen bättre. Men vi är begränsade av utrymmet och flera ugnar/spisar i äldre stil är för breda och kommer inte att passa. Och kylskåp i äldre stil är svårt att hitta, här får vi nog kompromissa lite eftersom vi vill ha alla moderna funktioner, som ismaskin osv…

 • Amanda

  En fråga: inte risk för sprickor o nagg i en porslinho? Om man halvt tappar en större kastrull? Eller något vasst ramlar i och gör märken/spricka? Vad tror ni? Krackeleringar vid temperatursskillnader? Kanske är helt fel ute….. Hälsningar, Amanda.

  • Charlotta Flinkenberg

   Hej Amanda! Frågan är relevant. Vi har själv ingen personlig erfarenhet än av porslinshoar så jag kan inte uttala mig helt säkert. Men vi har förstås hört oss för med samma funderingar. Det jag har förstått är att det självklart kan bli märken om man tappar tyngre saker i botten på den. Det man kan göra för att motverka slitage är att lägga i ett bottenskydd, en sorts matta, som tar emot värsta smällen, om man exempelvis ska diska mycket kastruller och stekpannor efter en fest eller liknande. Som med mycket annat handlar det om vilken kvalitet du väljer på porslinshon. Man får det man betalar för. Samtidigt så har utvecklingen gått framåt enormt gällande hur man framställer porslinshoar och idag står de pall för stötar och repor betydligt bättre än i förr tiden. Det man däremot får vara försiktig med är porslin och glas som ska ner i diskhon, som kan krossas om man ställer ner det med kraft, eller tappar något i den. Vi har tänkt på detta och väljer ändå fashion före function =) Kommer att skydda själva innanredet/botten med en sån där gummimatta/bottenplatta. Och väljer ett porslin av god kvalitet. Får återkomma med rapport lite senare! /Charlotta


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD