Annons


Att kompromissa med mosaik och kakel

Mosaik dromhem

Att inreda ett hus skulle vara så himla ENKELT – om jag fick bestämma allting själv, vill säga. Då skulle jag slippa många timmar av frustration och knyta näven i fickan-situationer. Jag älskar min man men avskyr att han inte alltid förstår sig på det här med vad som egentligen är snyggast, i inredningsväg, alltså. Han är minimalist, jag är maximalist. Han kan tänka sig grått, som alternativ till vitt (om han har en riktigt edgy dag vill säga och är på djärvt humör). Jag däremot har inga problem att måla väggarna fuchsia eller köpa en purpurfärgad sammetsdivan med guldfötter (jo, jag har faktiskt ägt en sådan – ett av de dyraste/sämsta möbelköp jag gjort!). Han är sublim – jag är en glittersökande missil.

Annons

Det gör att vi behöver kompromissa en hel del då vi renoverar eller väljer inredning. Jag misstänker att flera par har samma dilemma.

Nu tjafsar vi om det här med val av kakel och mosaik till badrummen. Min dröm är att täcka alla väggar med lyxig, svulstig mosaik från Bisazza, gärna med orientaliska mönster. I rött, guld eller Kleinblått. Den drömmen sprack när jag insåg att vår budget räckte till att klä cirka två kvadratmeter i badrummet med denna mosaik (kan den ha kostat 3800 kr/kvm?) – och ett normalstort badrum har cirka 20 kvm väggyta… Jag tror att vi har bestämt oss nu efter många turer fram och tillbaka. Återkommer när vi helt har spikat val av mosaik och kakel.

TIPS FÖR ER SOM TJAFSAR OM VAD NI SKA VÄLJA:

 • Välj dina strider! Det blir inte rättvist om en person styr hela inredningsstilen i hemmet. Dessutom kan det bli en förutsägbar och trist inredning på det sättet, lite själlöst och enkelspårigt. Fundera vilka rum i huset/lägenheten som är viktigast för dig. Var kommer du att tillbringa mest tid? Kan du göra avkall på andra utrymmen och låta din partner få bestämma just där? Det är ungefär som att dela upp vårdnaden mellan barnen…
 • Ge – och ta. Jag har exempelvis krigat igenom att vi ska ha guld/mässingsdetaljer i köket – och porslinsho. Jag hade helst velat ha det i badrummen också, alltså mässingsspåret. Men min man ville absolut inte detta så jag lät honom välja där – så det blir silverfärgat/rostfritt stål i badrummen på kranar/dusch mm.
 • Tapeter och färg på väggar får stå utanför tjafs. Här får man helt enkelt komma överens. Annars kommer den ena parten gå och irritera sig för en väldigt lång tid framöver. Det är så pass dominanta ytor som sätter karaktär på hela rummet. Så om maken avskyr dina medaljongtapetförslag får du helt enkelt skaka fram några andra alternativ. Billigare möbler eller accessoarer är däremot inte lika känsligt. Låt honom/henne ha sin fula hundlampa då om det är så viktigt. Den går ju att ställa undan/skänka bort/sälja efter en tid.
 • Förbered argument. Att muttra: ”Men JAG tycker faktiskt det är mycket bättre med en köksö!” håller inte. För hellre fram mer subjektiva argument som stärker dina förslag. Typ: ”Barnen äter nästan aldrig vid det stora matbordet ändå, ska vi inte satsa på en mer utrymmeseffektiv lösning i köket?”. Eller ”Vi frigör mer ytor för den där jättestora möbeln som du vill ha om vi kör på mitt förslag i detta rum”. Det är också bra om du kan understödja dina argument med bilder, som du har hittat på Pinterest eller google, så kan du visualisera vad du försöker ”sälja in”.
 • Ta inte in en utomstående ”domare”. Då blir tjafset bara ännu mer infekterat! Och den stackars domaren blir nervös över att behöva välja sida. Dessutom är det NI som ska bo i ert hem, ingen annan. Det är era behov som ska sättas främst.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

 • Helen Fröderberg

  Vi valde Bisazza Bahamas till det badrummet vi renoverade när vi bodde i en sekelskifteslägenhet. Underbar färg. Kulören är också ganska lik den som var där innan vi renoverade, turkosgrönt 50-tal. 🙂

  • Charlotta Flinkenberg

   Åh, låter som en dröm – vilka lyxlirare! =)

 • Charlotta Flinkenberg

  Åh, jag förstår dig precis! Du och jag borde flytta ihop – jag hade också älskat ett ljusrosa kök! Men jag kompromissade… Har fått ett ljusrosa tak i mitt framtida dressingroom är lite smånöjd över det ändå. =)

 • Anna-Lena

  Hej, hade ingen aning om att du hade en inredningsblog! Har läst din blog på Chic, men senaste halvåret har jag haft fullt upp ändå, men idag klickade jag på länken och fann en guldgruva! Perfekt när man ligger hemma med influensa. Har nu läst igenom alla inlägg. Bra och intressant. Länkarna i mina favoriter är numer uppdaterade.


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD