Annons


Bygg ditt eget drömhus – av pepparkaksdeg!

Detta hus blev jag nöjd med!

Detta hus blev jag nöjd med!

Om ditt riktiga husbygge har gått åt pipan kan du trösta dig med en variant som är bara snäppet mindre krävande: pepparkakshuset. Jag är ingen stjärna i köket, men jag tar mig an den svettiga uppgiften att få till ett pepparkaksbygge precis varenda jul! Vet egentligen inte varför, eftersom jag bränner mig varje gång, svär, tappar färdiggräddade bitar i golvet, ser kristyren missfärgas brunt, eller inser att jag måttat fel och får taket att bli snedare än lustiga huset.

Annons

Och det tar inte bara flera timmar, det tar flera kvällar! Någonstans tycker jag väl ändå att det är värt det och helt utmattad (med julmust-stirrig blick) tar jag en skrytbild på verket mitt i natten och lägger upp i sociala kanaler.

FLINKENBERGS SMARTA PEPPARKAKSHUS-KNEP!

  • Köp färdig deg. Herregud. Man äter ju ändå inte spektaklet!
  • Nej, barnen kan inte vara med. Om de inte har fyllt minst 15 år. De tappar fokus och tålamod efter tio minuter och du blir bara stressad av att de bränner sig eller är i vägen när du ska precisera och mäta.
  • Krångla inte till husdesignen. Det kan se jättecharmigt ut på Pinterest att ta sig an operahuset i Sidney (been there, done that, bought the T-shirt…) eller något fort från Game of Thrones, men husbygget är tillräckligt komplicerat som det är, även om du väljer en klassisk sekelskiftes-modell.
  • Krångla däremot till dekoren och tänk amerikanskt och överbelamrat!
  • Gör alltid en neutral reservbit (eller fler), i form av en rektangel – som du kan skära/fila till i önskad form om någon sida/skorstensbit skulle gå sönder.
  • Bränt socker är old school och grymmast som limfog, men man bränner sig väldigt illa. Charlotte Perrelli avslöjade för mig att hon brukar fuska med lim. Men då får du verkligen ha koll på att inte barnen tjuväter av huset (mina har gjort det).
  • Detaljer som imponerar: fönster (gelatinblad), belysning (finns såna där LED-slingor, i miniformat, på Rusta mm), florsocker (som föreställer snö) på taken (häll lite florsocker i en sil och skaka sedan över härligheten). Polkagrisstänger blir trevliga att sätta fast lite här och var!
  • Håll estetiken elegant och använd max tre färger i dekoren. Jag väljer alltid vitt, rött och silver. Inga multifärgade nonstop här inte!

Läs även: Så slipper du missfärgat bränt socker till pepparkakshus 

Förra julen orkade jag faktiskt inte göra ett stort hus så det fick bli ett tåg!

Förra julen orkade jag faktiskt inte göra ett stort hus så det fick bli ett tåg!

LÄS OCKSÅ

(79)
(0)

Annons


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD