Annons


Ett drömhus vi inte köpte. Hmmm, vad påminner det om?

dreamhome

Genom åren har jag och maken varit på MASSOR av husvisningar. Förstås. Vi har rutinerat haft med oss egna skoskydd, muttrat när vi gått runt, tittat efter detaljer som kanske inte andra letar efter, klämt och känt, knackat i väggar och lusläst besiktningsprotokoll. Ibland har objekten vi varit ute efter inte ens legat ute till försäljning, utan vi har helt enkelt ”bussat en mäklare” på de nuvarande ägarna och sagt att ”en spekulant finnes”. Det har i vissa fall lett till underhandsvisning (alltså när objektet inte läggs ut på öppna marknaden, huset vi till slut köpte var ett sådant och låg alltså aldrig ute på Hemnet utan särskilt inbjudna intressenter var med), men ofta kalla handen och ett ”nej tack, vi tänker inte sälja”. Huset på bilden suktade vi efter i flera år. Sjötomt med magnifik brygganläggning och givetvis en utsikt to die for. Vi hade i tankarna redan flyttat in i det och var säkra på att vi skulle köpa det, men det blev inte så.

Annons

Annons

Och som genom ett mirakel så kom vårt nuvarande hus ut till försäljning, underhand, bara ett par månader senare. Vi blev inbjudna till den privata förhandsvisningen. Byggår några år tidigare än förra huset. Samma arkitekt. Inte sjötomt, men nästintill. Samma svindlande sjöutsikt. Dessutom var detta hus i bättre skick samt med mycket större boyta.

Det blev som alla floskler brukar heta: ”Det fanns en mening med att ni inte fick det första huset”. Och ”Det kommer nya drömhus”. Ja. Det gjorde det verkligen. Jag går förbi vårt ”gamla drömhus” ibland (det ligger bara 200 meter härifrån!) och brukar tänka på vad som hade hänt om vi köpt det istället.

Jag ångrar inte alls att det blev vårt nuvarande hus istället. Tvärtom. Jag har äntligen hittat hem!

Bilden är lånad från Susanne Persson Fastighetsförmedling

(0)
()

Annons

  • Charlotta Flinkenberg

    Tack för din långa och engagerade kommentar, Thess! 4 flyttar på 20 år är väl inte SÅ hemskt ändå… Jag tror vi hann med 4-5 flyttar på lika många år och DET var jobbigt, haha. Allt är relativt. Gällande privata visningar som på mäklarspråk kallas för ”underhandsvisning” (vet inte varför det heter så, förhandsvisning borde väl vara ett bättre ord, men nu är det så), så handlar det om att man på förhand måste visa sitt intresse för flera mäklare i området. Det ni kan göra är helt enkelt att säga exakt vilken typ av hus ni är ute efter. Var så specifika som möjligt, säg önskad storlek, tomtstorlek, stil/byggtyp, ska det ligga i ett särskilt område, är garage viktigt, mm mm. Säg också vilken budget ni har och var ärliga här. Inte lägre än det ni egentligen kan betala och lova inte heller mer än ni klarar av. Var så realistiska ni kan i kalkylen. Den infon skickar ni sedan till lämpliga mäklare i området och säger att ni vill få information om några objekt dyker upp på underhandsvisning. Då kan det leda till att ni blir inbjudna till sådana visningar. Ni kan också vara ännu mer ”på” och verkligen välja ut exakt vilket hus ni är sugna på och berätta för mäklaren, som då får vara mellanhanden och kontakta nuvarande ägaren. Många vill absolut inte ha privatpersoner som ringer på eller lägger uppvaktande lappar i brevlådan om att de är nyfikna på huset, utan det anses som mer seriöst då en mäklare tar den initiala kontakten. OM nuvarande ägaren visar sig vara intresserad att sälja kan ni eventuellt bli inbjudna till en privatvisning. Efter det är det ju säljarens bud som ni får ta ställning till, eller kompromissa någorlunda och se om det blir affär. Det är verkligen svårt att säga om det blir dyrare eller billigare att köpa innan en budgivning som läget ser ut idag. Har helt och hållet med objektet att göra och hur många andra hugade spekulanter som finns. Vissa säljare orkar inte med allt ståhej kring en publik visning, då objektet läggs ut online och det kommer en massa folk hem till dem. I två omgångar, oftast. Då kan de föredra en smidigare och snabbare affär. Om ni inte kommer överens om ett pris direkt kan säljaren vilja kalla till underhandsvisning, vilket är en sorts mellanhand mellan privatvisning och öppna marknaden. De objekten läggs alltså inte ut på hemnet eller utannonseras, utan mäklaren får i uppgift att leta i sitt kundregister efter presumtiva köpare. Ca 7-8 sådana (kan variera) bjuds då in till en visning och därefter sker budgivning. Det är ju fortfarande färre som bjuder än vid en helt öppen visning som kan locka till sig många fler som får upp ögonen för objektet. Spekulantregistret kan mäklaren ha satt ihop genom att köparna har visat intresse för snarlika hus också och man har gett medgivande om att bli kontaktad om andra objekt blir lediga.
    Gällande knep är det förstås väldigt svårt att råda andra hur de ska göra med husköp! Det är ju det absolut viktigaste köpet (enligt mig!) man gör i sitt liv så här måste allt sitta. Självklart vill man inte lägga för mycket och behöva betala höga räntor och amortera jobbiga summor som påverkar ekonomin för resten av ens liv. Men samtidigt kan det bli dyrt att förlora sitt drömobjekt, för man kan bli överbjuden senare om man inte ger ett bra förstabud – och att vänta längre och längre på att köpa resulterar nästan ALLTID i att objekten hinner öka i pris… Jag ska skriva ett längre inlägg om just budgivning denna vecka, håll utkik då! Och LYCKA TILL med er jakt! Jag håller tummarna. Plötsligt, en dag, så smäller det till. Har ni flyttat så pass mycket borde ni ha sålt med vinst vid något tillfälle och då kan det ju vara bra som extra kapital. Se det så! =)


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD