Annons


Recept: Flinkenbergs cupcakes

Cupcakes 1

I helgen bakade jag cupcakes med barnen. Eller rättare sagt: de tjatade på att vilja baka, sen tappade de intresset redan under förberedelserna, engagerade sig rätt svagt i att göra smeten, frågade 250 ggr ”När får vi dekorera?!”, tjuvåt av det köpta strösslet, gick och letade Pokémons och så vidare. Men jag hade i alla fall trevligt! Muffinsen är både av vaniljsmak/sockerkakssmak samt choklad, jag körde 50/50. Samma sak med frostingen som jag delade upp i tre skålar – gjorde först en naturell variant, sedan en som fick rosa färg och så en som blev choklad. Jag modifierade ett recept och gjorde om lite eftersom jag i vanlig ordning hade glömt att kolla om vi hade alla ingredienser hemma. Men det funkade finfint. Så varsågod att sno!

Annons

Flinkenbergs cupcakes
Räcker till ca 16-20 st (beroende på hur mkt smet du stoppar i dig, och hur stora formar du har)

4 ägg
3,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
100 gram smör
1-2 msk citronsaft (pressad citron)
1,2 dl vaniljkvarg (gräddfil eller naturell kvarg funkar också)
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt (eller 2)
100 g mörk choklad (ca 70%)
4 msk kakao
2 msk kallt kaffe (jag tog resterna i botten av sån där Nespresso med vaniljsmak från en kopp jag inte druckit ur helt)

Frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
Hushållsfärg röd (eller den färg du har hemma)
0,5 dl kakao
1 msk varmt kaffe
Roligt strössel och silverkulor

Gör så här: Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt fluffigt och pösigt. Smält smöret, häll i kvargen och citronsaften och blanda det sedan med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten. Separera sedan halva smeten över i en annan skål. Värm den mörka chokladen i en skål i mikron tills den smälter (inte på full tutte, då går det åt skogen! Typ näst högsta effekt, och ta ut och rör om då och då under tiden. Man kan köra vattenbad också om man är av den tålmodiga typen som gillar disk och kladd). Blanda ner den smälta chokladen i smeten som ska bli chokladmuffins. Blanda även ner kakaon och det kalla kaffet i den smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar (jag köpte sådana som faktiskt går att äta! Men de fastnade väldigt lätt och gick sönder mot tallrikarna sen då de var sköra undertill så jag rekommenderar inte dom) som du ställer i en plåt avsedd för muffins (detta för att de inte ska rinna ut och bli platta utan hålla sig stabila och fint knubbiga). OBS! Fyll bara 2/3 av formarna med smet, eftersom det sväller när det gräddas. Stoppa in i ugnen på 175 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Under tiden fiffar du med frostingen! Som är så sjukt god så räkna med visst svinn, eller gör helt enkelt lite mer, för vår räckte liksom inte ALLS till alla muffins. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, Philadelphiaost och citronsaft till en hård smet. Är den för lös så häll på lite mer florsocker. Ta ut ca en tredjedel av frostingen och placera i en spritspåse, sedan spritsar du ut en tredjedel av cupcakesen med denna ljusa frosting. Sedan tar du hälften av frostingen som är kvar och droppar i 2-3 droppar röd karamellfärg (OBS! Väldigt drygt, man behöver inte mycket!) för att få en rosa frosting. Fyll spritspåsen igen (efter att ha rengjort den) och spritsa ut. Sista frostingen blandar du med kakao och sist i med kaffet och därefter spritsar ut över de återstående muffinsen. Strössla sedan över lite strössel, silverkulor och annat kul du har hemma i skafferiet. Ätbara blommor är också en succé!

Cupcakes 2

Cupcakes 3

LÄS OCKSÅ

(18)
(0)

Annons

  • Emilia G

    Tycker de blev superfina! en fråga: har du 2 st Kitchen Aids…? TYcker mig ha sett både denna och en i knallgult på bilderna?


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD