Annons


Hall-eluja moment

Dromhem hall 2

Hallen slarvar många med, enligt mig. Dels kan jag tycka att en del hus/lägenhetsarkitekter underskattar de ytor som hallen kräver (om man har en stor familj på fem personer eller fler) och dels finns inte alltid en uttänkt klädförvaring i direkt anslutning till ytterdörren. Har du en stor hall kan den kännas svår att möblera. Den klassas knappast som en social yta, likt kök eller vardagsrum och fyller heller ingen riktig funktion (som badrum) utan här ska man passera. De flesta av oss har en mindre hall och då handlar det mer om att undvika snubbelkaos av drivor med skor eller slängda ytterplagg, snarare än att önska estetiska preferenser.

Annons

Jag har haft alla tänkbara typer av hallar. I vårt förra boende (även det ett sekelskifteshus), var hallen ovanligt stor (se bilderna), vilket förstås kändes lyxigt och flott! Vår kommande hall i nya huset kommer dock att bli av det mer trängre slaget (vi ska bygga ut badrum och därför stjäla en del av hallens yta).

NÅGRA TIPS FÖR ATT FÅ HALLEN TILL ETT HALL-ELUJA MOMENT!
Skydda golvet mot smuts och blöta skor! Hallmattor av entrétyp i all ära, men de skyddar ju bara en liten yta och folk galopperar tyvärr ofta in längre än så med sina skor. Satsa på en matta (helst grå) som står pall för smuts och grus, som du köper i meterlängd och sedan skär till så att den blir anpassad för din hallyta vid dörren.
Bygg förvaring på höjden. Men tänk på att då måste även en liten pall eller ministege finnas till hands. Annars kommer du aldrig att nå vantarna i den där charmiga, flätade och dekorativa korgen som är placerad längst upp.
Sittmöbel bör finnas. Äldre (eller oviga) gäster kan ha svårt att ta av sig skorna om de inte får sitta ned. Har du trångt är det smart att satsa på en sittmöbel som även rymmer förvaring, alltså att du kan lägga halsdukar, vantar, paraplyer mm under sitsen, när du lyfter på locket. Eller att det finns utdragbara lådor under.
Dölj kläderna om du kan. Det är bara i inredningsmagasin (eller inför visning…) det hänger 2-3 vackra ytterplagg i glada färger, prydligt presenterat on display i tamburen. I verkligheten tampas du med barnens fula, svarta (och leriga) overaller och drivor av täckjackor. En skjutdörr med speglar ger illusion av större hall.

Dromhem hall 1

Fakta om inredningen (OBS – äldre bild, så sakerna kan ha utgått ur sortimentet): Tapet, Boråstapeter (ur boken/kollektionen ”Boheme”), Björklund & Wingquist. Smal byrå med lådor, Mio. Vitt skrivbord i äldre stil, Kristallkronan. Fåtölj + fotpall, Barcelona. Porslinshund, Mio. Taklampa med vit spets, Mio. Klädhängare i form av träd, Swedese. Bordslampa, Chilli. Hatthylla med klädhängare, Ellos. Skinnsoffa, Zanussi. Kuddar, Chilli. 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

  • Catti

    Vilken vacker hall !!

    • Charlotta Flinkenberg

      Tack! Vi älskade att den var så stor. Har beställt en snarlik tapet från Boråstapeter till nya huset, fast till ett annat rum.


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD