Annons


Hjälp! Vilka gröna växter/blommor ska en amatör välja?

HM home spring

Det är (än så länge) inte så mycket färg i inredningen till huset. Å andra sidan har inte alla möbler kommit än. Vi vill få in växter och grönska i huset och på så vis addera färg och passion. Gärna små träd också, typ citronträd (det vill vi ha i köket!), bonsaiträd och annat.

Annons

Men. Jag är lika bra på att ta hand om växter som karpar. Det är därför väldigt viktigt att jag köper rätt växter. Dels att de ska vara av god kvalitet och sedan att de ska vara tåliga och klara av amatörer som jag. Jag kommer inte att palla en massa pill med växtnäring, massera rötter, byta jord då och då, ställa i olika sorters fuktigt rum mm. Glöm det. Jag kan på mig höjd anpassa var växtstackaren ska placeras, alltså i ett rum med direkt solljus eller ej.

Tänk garderobsplantor som jag tror vissa kallas. Eller kaktus.

Jag tänker självklart vattna dom, men det vore toppen om de inte behövde vattnas mer än en max två gånger i veckan. Annars blir det för mycket logistik för mig och då dör dom.

När jag säger ”god kvalitet” så menar jag att det ska vara förstahandssortering (finns sånt förresten?) och en växt/planta som är känd för att vara riktigt bra. Jag är verkligen ingen märkessnobb och kanske är jag ute och cyklar här, men ÄR blommorna man köper på IKEA och Coop lika bra som dom man köper hos välrenommerade florister eller handelsträdgårder? De kanske är precis lika bra?

Som ni hör är jag ju helt novis inom detta område. Jag gjorde ett halvhjärtat försök till att skaffa mig gröna fingrar senast vi bodde i hus. Det resulterade i att jag tillbringade en dag i trädgården med att plantera fina blommor som min svärmor sedan lite diskret upplyste mig om ”inte var perenna”, alltså inte skulle stå pall för frosten, utan var tvungna att plockas upp igen. Jag är alltså en riktig plantskalle. Hade aldrig ens hört uttrycket ”Perenna växter”.

Jag vet att ni som läser är superkunniga, så kom gärna med tips! Vilka växter ska vi välja?

Bilden kommer från H&M Homes vårkollektion. Det är denna känsla jag är ute efter.

LÄS OCKSÅ

(9)
(0)

Annons

 • Maria

  Jag älskar Hoya (porslinsblommor). De kräver inte mycket vatten alls. Finns många varianter och blir man riktigt nördig så finns det till och med Houasällskap :-), men så långt behöver du kanske inte gå. Här är en bild på Hoya kerrii, fina hjärtformade blad.

  • Charlotta Flinkenberg

   Det var någon annan som tipsade om dem också häromdagen då jag frågade min familj! De är ju superfina. Jag vill absolut tillhöra något Hoyasällskap! haha… Fast jag kanske inte blir godkänd… =)

   • Maria

    Säg inte det :-). Ska bli kul att se vilka växter du fastnar för.

 • Maria
 • Gonza

  Den här tråden tänker jag följa, mvh// fellow plantskalle som planterat om växter för första gången i sitt liv….och det är faaanimig ett under att det ens fanns växter att plantera om – lyckas av någon anledning alltid ta kål på alla grönsaker.

  • Charlotta Flinkenberg

   Planterat om? OJ, det låter ju väldigt seriöst! Du är inte alls på samma puckonivå som jag, hör jag, haha…

 • Helen Fröderberg

  Hej!
  Jag älskar växter och hela vårt hus är fullt av dem och trädgården med. Vi har flera bonsaier och citronträd. Och de är svåra… De kräver rätt luft, rätt jord, och rätt gödning.

  Mitt råd till dig är att besöka olika ställen som säljer växter, tex plantagen, IKEA, Coop Forum och kolla runt vad som finns och vad som kan passa till era fönster och vädersträck. Plus fråga personalen om vad som kan fungera utefter era förutsättningar. Jämför sedan och köp det ni gillar

  Det finns många typer av växter som fungerar med minimal vattning och skötsel.

  Lycka till och skriv gärna om vad det blev. 🙂

  • Helen Fröderberg

   På bilden finns bland annat Ormbukar, Gyllenpalm, Fredskalla och en fikusväxt.

   • Charlotta Flinkenberg

    Bra att veta, tack!

  • Charlotta Flinkenberg

   hej Helen! Vilka jättebra tips, tusen tack! Du som är proffs, du tycker alltså att det inte är någon skillnad kvalitetsmässigt på utbudet på Plantagen v/s exempelvis Coop?

   • Helen Fröderberg

    Jag kan inte uttala mig om växtkvaliten på varesig coop eller Plantagen. Men Plantagen är en växtbutik, det är inte Coop.

    • Charlotta Flinkenberg

     Tror att det får bli Plantagen ändå, känns som om utbudet åtminstone borde vara störst där!

  • Charlotta Flinkenberg

   Bra tips Rosie! =)

 • Amanda

  Plast! ; )

  • Charlotta Flinkenberg

   Det har jag faktiskt redan, eller plast + tyg… (?) en orkidérackare jag köpte för några år sedan som fick stå på vinden… Den får stå på vinden i detta boende också! Orkar liksom inte knata upp dit och vattna hela tiden =)

 • Anna

  Vet inte om du tycker de är fina men fredskalla är lätt. Slokar de så är det bara att skvätta på dem. Kan även stå inne i ett rum. Jag dränker dem en gång i veckan, då står de sig ett tag. Yuccapalm är också tacksam. Köpte en för 20 år sedan som stod i fönstret, nu står den på golvet och är stooor! Tro mig, den har levt ett kärlekslöst liv, bara levt på vatten 😉 Åk till Plantagen, de kan sin sak. Lycka till!!

  • Charlotta Flinkenberg

   Kärlekslöst liv, haha… känns som om jag har en medsyster i dig. Fredskalla tycker jag är stilig! Men faktum är att jag lyckades döda en yuccapalm… för länge sedan dock, då jag var ung och om möjligt ännu sämre på att ta hand om växter =)


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD