Annons


Inbyggda sladdar i väggen

Tv inbyggd

En sak som stör livet ur mig är alla synliga sladdar som dräller och är fula och förstör helheltsintrycket i inredningen. Man försöker gömma dom bakom möbler, nåla fast dom längs golvlister mm. Min man har stört sig lika mycket och är därmed noga med att se till att vi bygger in sånt här i väggen. Extra viktigt då du har en vägghängd TV, exempelvis, som vi har. Självklart är detta enklast att göra vid en renovering då man ändå är igång med en massa byggande och fixande. Men det går förstås att göra annars också. Förslagsvis om du tänkt måla om eller tapetsera väggen ifråga, för det måste du göra efteråt. Jag frågade min man om han kunde förklara på ett ENKELT pedagogiskt sätt hur man gör denna inbyggnad (som tydligen heter infräsning) och det slutade med väldigt mycket frustration och ett mindre bråk…! Men jag TROR att jag har tolkat honom rätt nu (efter fjorton följdfrågor) då jag skriver denna steg för steg-guide:

 1. Välj ut vilken vägg du vill sätta in eluttagen/rören (som sedan ska döljas) på, samt vilken höjd. Leta även efter närmaste strömkälla.
 2. Gör hål i väggen för att kunna fräsa in två rör. Man KAN göra detta själv om man har koll (inget jag skulle ge mig på dock!), men svårighetsgraden har att göra med vilken väggtyp det är. Det krävs givetvis olika typer av verktyg beroende om det är trävägg (tigersåg eller motsvarande) eller betong (då måste ni bila upp väggen).
 3. Sedan gör man liksom ett ”spår” som man fräser in i väggen. I spåret placerar man sedan rören. Ett rör för ström och ett för övriga kablar mm.
 4. Sedan måste man ”lappa över” allting med samma/snarlikt material som väggen är gjord av. Murbruk om det är betong, eller gipsskiva. Efter det målas väggen eller tapetseras. Klart!

Det ena röret är för ström och det andra kan du föra in saker som du vill koppla in i teven, exempelvis Comhem-kabel, nätverkskabel, internet-tevesladd etc.

Annons

Har ni några frågor kan ni ställa dem här i kommentarsfältet så tar jag dem vidare…

Vår stora TV är fantastiskt SNYGG när den får hänga på väggen så här, ser nästan ut som den svävar i luften!

Så här ser uttaget och ena hålet med röret ut bakom teven

Så här ser uttaget och ena hålet med röret ut bakom teven

TV:n (modell X90C 4K Ultra) kommer från Sony, tapet från Sandberg, bord från Rusta, lykta från Mio, eluttag i äldre stil från Renova. 

 

LÄS OCKSÅ

(49)
(0)

Annons

 • Annika

  Väldigt bra tips! Ser gärna fler såna här inlägg med smarta lösningar.

  • Charlotta Flinkenberg

   Tack Annika! Absolut, ska klura ut flera såna här inlägg =)


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD