Annons


Mina måsten på julbordet

En vecka kvar till jul! Så här såg det ut när vi dukade upp julbordet i vårt förra hus för några år sedan. Jag är ett stort fan av tung och flottig julmat faktiskt, hur omodernt det än må låta…

Mina måsten på julbordet: 
• Ägghalvor med majonäs, ägg och stenbitsrom.
• Prinskorv
• Köttbullar. Måste givetvis vara hemrullade och innehålla massor av vitlök, nötfärs (gärna viltfärs om det finns, kan vara gott att blanda i), gul lök, stark senap, svartpeppar, salt, kalvfond, ägg, ströbröd, osv.
• Julskinka. Marinerad med senap och nejlikor. Mamma gör den bäst och vi brukar smaka av den dan före dan hon och jag. Vi skär upp en skiva och lägger på en knäckemacka och dricker ett stort glas mjölk till.
• Tjocka revbensspjäll med honungsmarinad.
• Rödbetssallad (men jag gillar INTE när det är äpple i!)
• Edamerost
• Kallrökt lax
• Grönkål (enda grönsaken på mitt julbord!)
• Julmust
• Glögg (alkoholfri går bra, det är smaken jag vill åt!)
• Knäck
• Lussebullar
• Pepparkakor

Annons

Detta hoppar jag över: 
• Sill (usch, kan inte begripa hur folk slevar i sig detta… Men smaken är som baken)
• Nubbe (tycker det är skitäckligt och på julen anser jag inte att man ska dricka alkohol överhuvudtaget eftersom det är barnens högtid och de ska inte behöva se oss vuxna packade. Jag kan ta ett glas vin eller glögg lite senare då de har lagt sig. Men inga nubbar till maten, no thanks)
• Janssons Frestelse. Men jag vill att det ska finnas ändå på julbordet eftersom det hör till! Men har lite svårt för smaken. Kan äta den om det inte är för mycket ansjovis i den, men då är det ju ingen RIKTIG Jansson…
• Paté
• Sylta
• Vörtbröd med russin. Känns meningslöst med bröd till julbord, man blir bara mätt på saker som inte är så viktiga enligt mig, haha – då går jag hellre och gnager på ett revbensspjäll!
• Ris á la Malta. Får lite Risifrutti på dagis-vibb av det.
• Ischoklad. Rätt gott, men smaken växer i munnen på mig – jag blir snabbt illamående.

Vilka är era måsten på julbordet? Berätta!

På bilden syns även en rätt stor form med en svamppaj (?) i. I vår släkt har vi veganer och därför behövs alternativ!

På bilden syns även en rätt stor form med en svamppaj (?) i. I vår släkt har vi veganer och därför behövs alternativ!

LÄS OCKSÅ

(10)
(0)

Annons

 • Erika

  Till skillnad från dig älskar jag sill.. Och kokt potatis måste stå till de varma rötterna! Köttbullar och fårfiol (gillar inte skinka), prinskorv kan jag avstå. På gottebordet står mintkyssar, knäck, choklad och mandariner!

  • Charlotta Flinkenberg

   Åh, mintkyssar glömde jag ju skriva! Och brända mandlar!

 • Catrin

  Köttbullar, sill, skinka, Jansson, prinskorv. Och det vanliga i sötsaker : pepparkakor, nötter, lussekatter, gärna en Aladdin ask! Och jag dricker även snaps…

  • Charlotta Flinkenberg

   Nötter glömde jag ju! Fast det är mer trevlig sysselsättning tycker jag, snarare än att det är gott. Jag väljer ju knäck före att knäcka en valnöt… Men man behöver ju inte välja =)

 • Pelle

  Sill, Jansson, en liten nubbe, två skivor vörtbröd.

  • Charlotta Flinkenberg

   OK, vi skulle trivas vid samma julbord – ingen risk att mina favoriter tar slut då du är där! =)

 • Frida

  Grönkål! Riktig stuvad halländsk långkål är ett måste.

  • Charlotta Flinkenberg

   Mmmm! Låter smaskens. Recept?

 • Jenny

  Brysselkål! Helt ärlig nu.

  • Charlotta Flinkenberg

   Jag har verkligen försökt att gilla brysselkål! Men det går inte. Å andra sidan kan jag förstå dom som inte gillar grönkål heller, som jag ÄLSKAR. Tenderar ju att lukta lite fis vid tillagning… Men jag gillar det ändå =)

   • Anna

    Grönkål är verklgen äckligt, haha!

 • Anna

  Köttbullar, skinka, rödbetssallad, prinskorv, massor av goda ostar, choklad, julmust, lax, vörtbröd, revbensspjäll, potatis, pepparkakor

  • Charlotta Flinkenberg

   Nästan som min wishlist alltså =)

 • Emma

  Jag blir mer än nöjd med vörtbröd (med russin! Tonvis helst!) med julskinka och ost och Ris ala Malta, dock inte veganvarianten syrran gjorde för några år sedan.. Urk. Och gärna den mörka Aladdin-asken.

  • Charlotta Flinkenberg

   Veganvariant av Ris á la Malta? Låter…intressant, haha

 • Lena

  Kan verkligen sakna vörtbröd med edamerost här i Thailand. Annars saknar jag ingenting av det svenska julbordet….

  • Charlotta Flinkenberg

   Haha, jag förstår! Kul att se dig här, Lena! Hoppas livet i Thailand är underbart. Hälsa Thomas =) Kram C

 • Ulla-Marie

  Champagne. Ingen livslång tradition i samband med julbordet men det är den jag längtar efter. I år blir det en magnumflaska André Clouet. Hoppas innerligt att de övriga suktar mer efter rödvinet.

  • Charlotta Flinkenberg

   Låter flott! Men jag är å andra sidan inte förvånad =)


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD