Annons


Mitt boende-CV! Och ditt?

Vi har bott i huset i knappt en månad nu och jag är redan helt säker på att detta ÄR vårt drömhem. Märkligt vore ju annat med tanke vad den här bloggen heter! Haha… Skämt åsido, vi har varit säkra förr och flyttat en del. Som barn kunde jag ju inte påverka boendesituationen, som ungdom var jag begränsad av ekonomin och som vuxen har jag testat en hel del olika lägenheter, källarstudios (!), andrahandsboenden, förstahandskontrakt, hus och bostadsrätter. Jag började räkna hur många olika boenden jag haft och kom fram till den svindlande summan av 15.

Annons

SÅ HÄR SER MITT BOENDE-CV UT:
• Östberga, hyresrätt, 3:a. Här föddes jag. Alltså inte i lägenheten, tack och lov, men mina första år tillbringades i detta loftgångsghetto. Vi var trångbodda (jag har tre äldre syskon och det äldsta flyttade hemifrån i rekordtidig ålder, jag förstår henne…) men jag tyckte det var mysigt att man ställde upp dörren och lät barnen springa ut och in i varandras lägenheter.
• Enskededalen, hyresrätt, 5:a. När jag var 8 år flyttade vi till det moderna, nybyggda radhusliknande området Enskededalen, där alla bodde i inhängnade ”gårdar” som hette charmiga saker som ”Äppelgården”, ”Hasselgården” mm. Det var förvisso lägenheter, men vår var i tre etage och hade en stor terrass och jag tyckte det var mer som ett flott radhus. Älskade att bo här! Och det var första gången jag fick eget rum.
• Villa, Trollbäcken/Tyresö. 1980 köpte mamma och pappa hus. För 600 000 kronor om jag inte minns fel (det är värt lite mer idag…). Mamma brukar berätta att de hade 2000 kronor kvar ”att renovera för” när köpet var klart. Det var en hel del att renovera i det murriga, grönbruntapetserade 60-talsmexikåken. Vit färg och panel i taket fixade biffen. Pappa var händig och mamma likaså. Jag brukar tänka på deras minimala budget (den var klen redan på den tiden) när vi tar beslut om större åtgärder som ska budgeteras för vår nuvarande husrenovering. Det sätter saker och ting i perspektiv. Ganska litet hus med små rum men fantastisk trädgård. Jag älskade huset men var till en början besviken på att det var en enplansvilla. För mig var hus lika med flera våningar och massa trappor, vind och liknande. Kanske därför jag har letat efter det i vuxen ålder? En stor del av min barndom härstammar från detta hus och många fina minnen kommer därifrån.
• Kärrtorp, hyresrätt, 1:a. Min första egna lägenhet. 26 kvadrat och köket tror jag var 1 kvadrat! Alla mina syskon hade bott där före mig så jag kände väl till både lägenheten och området. Bodde här både ensam i perioder samt med tjejkompisar i perioder. Vi rökte inomhus (det här var tidigt 90-tal, förlåt mamma…), drack billigt vin och lyssnade på Prince i denna lägenhet. Och målade köket lila. Eller så var det min syster som gjorde det, minns inte riktigt. (Vi fick givetvis återställa det senare då det var en hyresrätt).
• Bondegatan, andrahandslägenhet, 3:a. Jag och två (eller var vi tre?) tjejkompisar fick möjlighet att hyra en ”skitball” studio på Söder. Mitt i smeten! Nära alla krogar! Ett litet krux dock, studion låg en halvtrappa ned och var ju i själva verket en källare. Med små vidriga tittgluggar till fönster. Det var nog inte tänkt att någon skulle BO där. Men det gjorde vi. Och hade dekadenta fester, varav en då vi hade tända marschaller inomhus, vilket ledde till att alla blev helt svarta i fejset och fick sot i näsborrarna (vilket vi upptäckte först senare när vi var på Café Opera).
• Tegeluddsvägen/Gärdet, hyresrätt, 1:a. Första gången jag blev sambo med en pojkvän. Rätt så ocharmig lägenhet som vi lyckades byta, se nedan.
• Kungsgatan, hyresrätt, 1:a. Vi fick erbjudande om att byta den förra lägenheten mot denna paradvåning i ett fantastiskt hus på Kungsgatan (ja, centrala Stockholm, så löjligt centralt att det nästan är ett skämt, korsningen Drottninggatan). En superstor 1:a (eller 1,5:a) på nästan 60 kvm. Helt sinnessjukt dåligt planerad förstås (och svindyr hyra), själva ”sovrummet” var så litet att man fick kasta sig in i sängen direkt från dörröppningen eftersom dubbelsängen täckte hela golvytan. Men vacker, absolut – högt i tak, stuckatur, en riktig pärla!
Odenplan, hyresrätt, 2:a. Ny pojkvän, nytt boende. En jättestor 2:a med modern touch med utsikt över hela Odenplan. Passade min livsstil på den tiden perfekt! Här bodde jag i flera år. Sedan flyttade sambon ut och ny pojkvän flyttade in. Alltså inte samma vecka, men ni förstår. Det låter som att jag byter partners hela tiden, men jag har bara haft tre långa relationer och den tredje blev även den karln jag valde att gifta mig med och skaffa familj med, det är han som kliver in i bostadsbilden nu…
Hus, Tyresö Strand, 250 kvm. Då första sonen hade fötts kände vi att citylivet inte längre passade oss, så vi styrde kosan söderut – till Tyresö, där jag är uppvuxen. Här köpte vi ett arkitektritat, svart hus som var väldigt modernt och edgy (och inte alls liknar den stil vi har idag!). Stora, öppna planlösningar, funktionellt och massor av förvaring, stort garage. Men väldigt mycket insyn och illa planerad tomt. Insåg vi efter något år. Här bodde vi i två år sedan blev vi sugna på stan igen.
Skeppargatan/Östermalm, bostadsrätt, 3,5:a. Vi fick denna våning till bra pris, renoverade den en del och trivdes ganska bra med läget och allt. Trodde att här, här kan vi nog stanna. Sen blev jag med barn. Och det visade sig vara tvillingar. Så då blev ju lägenheten för liten. Vi sålde. Vår jakt efter hus – igen – började då. Men nu hade vi blivit lite brända och kräsna och inget hus föll oss i smaken. Samtidigt växte min mage allt mer och det började bli bråttom med boende. Lägenheten hade vi ju sålt så vi fick helt enkelt hitta ett tillfälligt boende. Se nedan…
Jungfrugatan/Östermalm, hyresrätt, 3:a. Ironiskt nog bara 200 meter från vår förra lägenhet! Här visste vi att vi inte skulle stanna, utan bodde bara här tillfälligt. Tre trappor upp, utan hiss. Nu var jag höggravid och vägde nästan 100 kilo… Det var inte min mest harmoniska tid i livet rent boendemässigt, kan jag säga.
Nybrogatan/Östermalm, bostadsrätt, 3:a. Vi köpte en lägenhet i uruselt skick som vi renoverade för att bo i. Även denna lägenhet visste vi att vi inte skulle stanna i, men vi tänkte att vi lika gärna kan bo i en lägenhet som vi äger under tiden vi letar hus. Det var en väldigt LITEN 3:a på 99 kvm och vi som hade vant oss vid stora ytor nu med hus och stora våningar, fick verkligen testa compact living-stilen eftersom vi nu hade blivit två till i familjen och plötsligt var 5 personer. Vi sålde denna bostadsrätt med god avkastning efter renoveringen och det gav oss möjlighet att leta efter ett lite större hus.
• Sekelskifteshus, Norrviken/Sollentuna, ca 500 kvm (inkl biarea). Kärlek vid första ögonkastet. Vi älskade detta pampiga och stora hus, som varit en gammal grosshandlarvilla. Jag kunde andas ut efter att ha trängt in alla våra prylar i kartonger på vindskontor, i källarförråd och hos Shurgard i åratal under den tillfälliga boende-perioden. Här fanns all yta vi kunde tänka oss – och mer därtill! Men. Efter tre år fanns det saker med detta drömhus som vi hade stört oss på en längre tid, saker som vi inte kunde påverka. Och suget efter sjöutsikt hade vuxit allt starkare. Vi våndades men tog samtidigt beslutet att sälja istället för att bo kvar bara för ”att man ska det”.
Villa, Silverdal, 170 kvm. Detta moderna hus låg i en radhusliknande länga, där alla hus ser likadana ut, där tomterna är ca 200 kvm och där man ser rätt in till alla grannar. Vi hyrde detta eftersom vi sålde det förra huset innan vi köpt något nytt och vi letade och letade men hittade inget vi ville ha. Tanken var att bara bo där i några månader, men vi bodde där i nästan ett och ett halvt år. Trevliga grannar och rätt mysigt område, men hustypen var inget för oss. Vi hade sikte på det ”ouppnåeliga sekelskifteshuset med sjöutsikt”. Folk skakade på huvudet och sa att vi kommer att få leta tills vi dör. Och ett tag trodde jag att de skulle få rätt.
Sekelskifteshus, Norrviken/Sollentuna, ca 500 kvm (inkl biarea). Ja, resten är ju faktiskt som en dröm, eller en saga med lyckligt slut! Efter en vidrig budgivning blev detta vackra hus med hänförande sjöutsikt vårt. Vi har fortfarande massor kvar att göra på huset. Men vi har inte bråttom. Här ska vi stanna.

Det var min aningen snurriga boendekarriär. Hur ser ert boende-CV ut? Hur bor ni idag? Var har ni bott tidigare? Är ni nöjda eller på väg någon annanstans i tankarna? Berätta! Det är så spännande att höra om andras ”bagage”. 

Vårt förra drömhus, även det en stor sekelskiftesvilla. Men tomten var inte särskilt stor.

Vårt förra drömhus, även det en stor sekelskiftesvilla. Men tomten var inte särskilt stor.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

 • helene

  Kul uppmaning! Jag har bara bott på fyra ställen: mitt barndomshem i Värmland (radhus), därefter studentlägenhet i Stockholm (delade med en väninna). Sen lyckades jag spara ihop till en bostadsrätt i Årsta utanför tull där jag bodde rätt länge. Efter det träffade jag nuvarande fästmannen och vi sålde våra båda respektive BR (hans låg i innerstan så han fick mer för sin) så vi hade råd till insats av ett hus. Nu bor vi ett fint litet hus i Huddinge. Inte lika stort som ert hus, men tillräckligt stort för oss ! Tack för kul blogg med inspiration. /Helene

  • Charlotta Flinkenberg

   Ja det blir ju ofta lättare att klara insatsen när man har två sålda boenden bakom sig och ska köpa hus. Tack för att du läser bloggen, Helene! =)

 • Camilla Hansson

  Jag har bott både utomlands och i Sverige, men kände mig inte riktigt hemma förrän jag flyttade tillbaka till Göteborg efter att ha bott i lägenhet i Stockholm under några år. Nu bor jag i ett torpliknande hus utanför Göteborg. Lagom nära till storstadspuls då jag behöver men viktigast av allt är den konstanta närheten till natur, djur och lugn och stillhet. Är väldigt nöjd med mitt lilla torp som jag – liksom du – är mitt uppe i renovering av! Tar gärna emot mer tips på hur man målar om och fixar med enkla medel då man inte har ekonomin att köpa nytt.

  • Charlotta Flinkenberg

   Så fantastiskt med eget torp! Det måste ju vara drömmen. Att kunna äta kakan men ha den kvar, och hela tiden ha närhet till city och storstad. Jag lovar att komma med mer budgetsmarta tips. Tack för att du läser bloggen!

 • Karen

  Även jag har flyttat runt en del, minns inte alla ställen ens…tror jag! Men har bott i hyresrätter nästan hela tiden då jag kommer från Norrland och där är det inte så vanligt att äga sina boenden, om man inte har hus. Sen har jag bott utomlands i perioder med min man som har ett jobb som innebär utlandsvistelse i tjänsten under många år emellanåt. Nu bor vi ett rött hus utanför Sundsvall och jag älskar både huset och grannarna men kan sakna tempot från USA eller Sydney (där vi bodde ett tag) !

  • Charlotta Flinkenberg

   Min släkt är från Norrland så jag förstår vad du menar! Antingen äger man stora villor redan som 20-åring (!) eller så flyttar man in i en större hyresrätt centralt i ”byn”. =) Så gör i alla fall flera av mina kusiner som bor kvar i Kalix. Låter väldigt spännande att ha bott i USA och Sydney, wow!

 • Johanna

  Jag och min man bor i ett rött hus med vita knutar på landet söder om Stockholm. Cirka 70 m2 fördelat på kök, hall med klädkammare, vardagsrum och sovrum. I källaren har vi tvättstuga kombinerat med gym samt badrum. Sedan finns det också ett kontor och ett tv-rum. Utanför har vi en stor trädgård som vi ska ordna för eget odlande. Tomten ligger ensam vid skogen och har åkrar på vardera sida. En grusväg med gräs i mitten leder från gården bort till denna lill-stuga.

  • Charlotta Flinkenberg

   Det låter som ett förtjusande hus! Grattis! Tvättstuga kombinerat med gym låter som en smart lösning. Det låter som om ni har en del användbar biarea med tanke på allt som verkar rymmas? Så härligt med trädgård för eget odlande. Tack för att du läser!


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD