Annons


Mönstervägran, tapetseringsfrågor och rumsfunderingar

Här kommer fler svar på era frågor. Det här var skoj, det måste vi göra om någon gång!

Finns det några saker du aldrig skulle ”släppa in” i ert hem inredningsmässigt? Tänkte på saker såsom färgval, mönster, möbler, prydnader eller kanske något annat? /Lena

Annons

SVAR: Ja, Gud ja. Var ska jag börja? Aldrig någonsin äckliga uppstoppade djur. Å andra sidan har vi ju en komatta och det är väl illa nog…? Prydnader överlag är inte heller vår grej. Vi vill helst att möblerna ska fylla någon funktion. Ska det bara vara dekorativt måste det vara riktigt vackert i så fall och sånt tycker jag är svårt att hitta! Jag satsar hellre på en prålig spegel eller dekadent byrå eller jättestor urna/vas – för allt sånt fyller ju en funktion. Möbler med ”handskrivna” texter och floskelcitat går bort. Jag är heller inget fan av prickigt eller paisley – men gillar annars nästan alla mönster. Gillar de flesta färger men har svårt för brunt och lila. Just syrénlila är en färg på väggar mm som vi inte skulle släppa in, vilket vi råkade göra av misstag i två rum i huset men det får vi ju lösa så här i efterhand… Moderna och ”kalla” möbler av industriell karaktär – nejnej. Been there, done that, bought several T-shirts.

Hej och tack för fin blogg! Mina frågor: ska ni göra om alla rum i huset (har ni kanske redan gjort)? Hur många rum är det? Ska ni göra om något utanpå huset och i trädgården? mvh Irene

SVAR: Vi ska renovera alla rum i huset och även källaren. Däremot ska vi inte ”göra om” exakt allting, flera rum är helt okej som de är, men det kan handla om att väggarna är i dåligt skick, eller att lister behövs bytas ut eller taket som behöver panel osv. Nej, nej, vi är inte klara på långa vägar… Vi har visserligen hunnit jättelångt på så kort tid, men vi brukar vara rätt snabba när vi vet vad vi vill göra. Däremot är det mycket kvar, som i stort sett hela vinden (är ingen riktig vind utan ett riktigt våningsplan och alltså fullstora rum med hög takhöjd, men vi kallar det för vinden ändå) och en del annat. Skulle bli en lång lista om jag skrev allt. Hur lång tid allt detta tar kan jag inte svara på. Vi har tänkt måla om huset också och ta ner några träd i trädgården för att optimera sjöutsikten. Jag antar att vi har sysselsättning fram till pensionen gällande huset! Jag vet faktiskt inte exakt hur många rum det är, men en snabb genomräkning i huvudet landar på 11. Eller 12? 10? Plus badrum och kök, för dom räknar man väl inte in? Roligt att du gillar bloggen!

 

Hej Charlotta! Har du något tips på hur man får det mysigt hemma även om maninte har ett sekelskifteshus som ”bas”? Låt säga att man bor i funkis eller nyproduktion men vill få en känsla av äldre stil…går det…? Tack på förhand! /Elsie

SVAR: Självklart går detta! Jag har blivit väldigt överraskad några gånger när jag kommit in i folks hem där det sett helt annorlunda ut ”på utsidan” och så fort man kommer in så bara wow, vilken kontrast! Hur du ska inreda har helt och hållet att göra med om du äger boendet eller ej, alltså om det är hyresrätt eller bostadsrätt/villa. Om du bara hyr kan du ju inte göra så mycket åverkan på grunden av lägenheten, men det går förstås att få mysig känsla med möbler och accessoarer också! Just accessoarerna kan enkelt sätta den klassiska, äldre stilen. Kristallkronor, några gamla böcker från antikvariat, en vacker skänk du har fyndat på Blocket, spetsgardiner, levande ljus… Om du äger boendet går det att göra massor med det du redan har. Att sätta panel på väggar och tak är något jag rekommenderar starkt, för det ger DIREKT den där genuina sekelskifteskänslan! Tapetval är också viktigt, finns massor av fina med den där äldre vintagekänslan. Det går också att ”fuska” och sätta in spröjs på fönster för att de ska se ut som mer old school-stil. Lycka till!

Jobbar du som frilansare nu? Blir det fler böcker? /Amanda

SVAR: Yes, jag är min egen sedan någon månad tillbaka. Trivs otroligt bra som egenföretagare! Jag skriver frilanstexter, driver tre bloggar, föreläser, jobbar med content marketing och har precis fått ett spännande och roligt uppdrag jag inte riktigt kan berätta om än som kommer att sluka rätt mkt tid några månader framåt. Och just ja, börjar sända podd om några veckor och har ett TV-projekt på gång. Och så lanserar jag en egen webbportal senare i sommar. Det var inte meningen att så många saker skulle dra igång samtidigt, men nu blev det så här. Man får smida medan järnet är varmt. Och det kallnar just nu inte. Jag hade verkligen sett fram emot att skriva klart mina två böcker men vet i ärlighetens namn inte hur/när jag sjutton ska hinna det, och då är jag ändå den multitaskande typen. Men det BLIR fler böcker. Vet bara inte när…

Hej, varifrån letar du inspiration till inredning och möbler. Grattis till ett vackert hus! 

SVAR: Tack! Jag önskar jag hade ett bra svar att ge här, men sanningen är den att jag har alldeles för mycket att göra med mitt företag just nu istället för att sitta och leta inspiration. Dessutom vet jag inte riktigt var jag ska leta? Jag älskar dock Drömhem & Trädgård eftersom det är den enda tidningen som visar den typen av stil och möbler som tilltalar mig. Får också bra tips och idéer av brittiska magasinet Living Etc (men där går det ju sällan att köpa möblerna). Det finns flera duktiga inredingsbloggare jag säkert borde följa, men även här är jag lite begränsad av tid. På instagram följer jag några kvinnor med inspirerande och vackra hem, som @dromhus1 @34kvadrat (även om jag kan tycka att hennes insta är ”fusk” för det är ju nästan aldrig hennes egna bilder utan hon lägger mest upp andras) @pellahedeby

Vad i huset hade du renoverat annorlunda om du hade haft obegränsat med pengar och endast din smak gillades? (Du får bara säga en, haha). Finns det någon anledning till att ni endast har tapetserat upp till dörrposten i de rum ni har tapet? Tycker att rummen ser mindre ut än vad de är när man gör så, men kanske har missat en logisk förklaring? Eller handlar det helt enkelt om tycke och smak? /Andrea

SVAR: Vilka kul frågor! Gällande ”spräng banken”-frågan: solklart mitt dressing-room! Jag hade gjort det dekadent, lite på gränsen till tacky, med rosa tak, vit fluffig heltäckningsmatta, kanske någon ball mosaik på ena väggen (där bara lite väggyta syns), svinsnygg inredning för kläder med glas/vitrindörrar så att man ser plaggen och schysst inbyggd belysning, funktionella hängare för väskor, specialbyggda hyllor med liiite lutning för skor, samt måttbeställda hyllor för stövlar och lågskor, en jättestor ”disk” i mitten med glasskiva ovanpå, typ som en köksö – fast för kläder, med lådor i. Galgar som är eldrivna och åker fram på en räls, precis som de gör i ”Clueless”, en liten vinkyl där jag kan stoppa in Prosecco som jag bjuder väninnor på när jag står där och fnittrar och provar kläder och fånar mig. En sammetsdivan med guldfötter i ett hörn som man kan halvligga i. Ja, det vore något! Men just ja, det rummet är ju inte KLART än – så jag har fortfarande möjlighet! Taket är rosa, det är ungefär så långt vi har kommit… Tror ju inte att det kommer att bli som det jag beskrivit i mina önskemål, men ungefär så ser min brief ut till min make, arkitekter och andra som varit inblandade i mina planer för mitt dressingroom. Och alla har suckat och sagt att mina drömmar är helt orimliga och att jag ”kan glömma det!” med vår budget… En annan sak jag hade renoverat annorlunda som vi redan HAR renoverat, är badrummen – där hade förvisso valt exakt samma marmor och mosaik, men gått all in med mässing på kranar, dusch mm. Och inte krom/silver. Gällande tapeter upp till dörrposten så är det för att i flera av rummen så sitter det lister där (heter det så?), som en kant. Och ska man ta bort den blir det ganska meckigt, plus att vi antog att det var originalutförande att man gjorde så förr i tiden. I ett fåtal rum i huset är det dock INTE så, utan då går tapeten hela vägen upp (som i vårt kontor exempelvis) men de rummen misstänker jag att förra ägarna renoverade för länge sedan (och då tog bort listerna). Nu är det ganska generös takhöjd i huset generellt så man uppfattar det inte som att rummen ”krymper”, även om jag förstår vad du menar.

Grått blir kanske flott? (Bild från Architecture Artdesigns)

Grått blir kanske flott? (Bild från Architecture Artdesigns)

En sån här belysning vore väl cool? (Bild från oaktreelife)

En sån här belysning vore väl cool? (Bild från oaktreelife)

Eller varför inte öppna upp till den riktiga vinden ovanför och sätta in en trappa?!

Eller varför inte öppna upp till den riktiga vinden ovanför och sätta in en trappa?!

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

  • AndreA

    OMG vilka dröm Walk in closets! Så vill jag också ha det!!!tack för roligt svar!


Annons


Annons
SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD